„Няма никаква интрига, че се пенсионирам. Всичко си е нормално. Не бива заради един човек да се създава прецедент. Аз в крайна сметка си имам една хубава професия, в която съм се чувствал много пъти по-добре, работейки като лекар, отколкото като началник". Това обясни по повод своето освобождаване от поста ген. Стоян Тонев, шеф на Военномедицинска академия (ВМА) часове преди да се пенсионира от дългогодишната си работа пред Нова тв.

Шефът на ВМА категорично отхвърли твърдението, че го отстраняват, защото критикува управляващите за политиката им в здравеопазването. „Това е един нормален акт", каза той.

Ген. Тонев поясни, че не си е позволявал много неща заради поста. „Искал съм да напиша книги. В предишния си живот бях написал пиеса и книга с разкази. Пиесата се казваше „Резервен вариант".

На въпрос кой е резервният вариант днес, той отговори: „Резервният вариант е в самите нас. Не да търсим месия, да се опитаме да внесем нещо, което е невъзможно, а да потърсим проблемите в себе си и да вземем решение на най-високо ниво".

„В нашата страна думата „конкуренция" се замени със „завист". Проблемът е в това, че ние започваме да губим младите специалисти, а те имат друг дух. Така започва да липсва авантюризма, радикалното начало", допълни Тонев.

По думите му през последните 15 години в лечебното заведение не е имало скандал, свързан със структурата й. „В България сме заменили конкуренцията със завистта", каза той.