Жителите на град Пигуе в аржентинската област Буенос Айрес приготвиха огромен омлет от 15 хил. яйца. По този начин те отбелязаха 129-годишнината от създаването на своя град, съобщиха местните медии.

"Предполагаме, че в празника са взели участие около 20 хил. души" , съобщи главата на местната администрация Алехандро Корбата. Главният готвач на събитието Хосе Мария Бесада разказа, че за приготвянето на ястието, освен яйцата са използвани 100 кг шунка, 8 кг магданоз, 8 кг зелен лук, 50 л олио, 8 кг сол и 6 кг пипер.

В готвенето участваха десет групи по четирима души. Докато се загряваше олиото – в продължение на 20 минути - те разбъркваха яйцата, без да пропускат да проверят всяко едно дали е прясно. След това в тиган с диаметър 4,5 метра добавиха нарязаната шунка. Докато се запържваше тя, участниците разбиха яйцата и ги сложиха в тигана", разказа готвачът. Най-накрая в тигана влезе и нарязаният магданоз, добавен бе и лукът.

Подготовката за готвенето започна в 9 часа сутринта, а в 11 часа през града премина шествието на участниците от "Обществото на рицарите на гигантските омлети", което от 1977 година организира подобни събития в различни части на света. Град Пигуе отбелязва годишнината си с приготвянето на огромни омлети от 1999 година.