НАСА ще опита да отгледа зеленчуци и билки на Луната, за да види дали хората могат да живеят там.

Американската космическа агенция планира да изпрати семена на Луната през 2015 г. в запечатани метални кутии, съдържащи всичко необходимо за разсада да вирее. Към десетте семена от босилек и ряпа ще бъдат добавени и около 100 семена от Arabidopsis, малко цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа.

След приземяването спусък ще освобождава малък резервоар с вода в металната кутия и екип на Земята ще наблюдава как покълват семената, когато бъдат изложени на лунната гравитация и радиация. Група учени, студенти и доброволци, известни като екип Lunar Plant Growth Habitat, стоят зад проекта, при който семената ще бъдат снимани на интервали, за да се справят със засадените на земята.

Въздухът в запечатаните контейнери трябва да бъде подходящ за повече от пет дни растеж. "Те могат да изследват лунната среда за нас. Ако изпратим растения и те виреят, значи вероятно хората също могат", заяви говорител на НАСА.

Растенията се нуждаят от същите съставки, за да живеят, като хората – храна, вода и въздух, и също осигуряват психологическо удобство за хората като парниците в Антарктика и на Международната космическа станция.

НАСА планира да изпрати семената на Луната чрез търговски полет на космически кораб, наречен Moon Express. В момента учените създават екип за изучаване на покълването на растенията, които ще имат маса от само един килограм и ще бъдат засадени на Луната. Водата ще бъде добавяна към семената в модул след кацането и техният растеж ще бъде наблюдаван пет до десет дни в сравнение с контролирани на Земята семена.

НАСА казва, че експериментът ще бъде първия по рода си в друг свят и "важна първа стъпка в използването на растенията в подкрепа на човешкия живот".