Сайтът на Европейската централна банка е бил разбит от хакери, обяви институцията. Електронните адреси на хиляди посетители на уеб страницата и друга контактна информация, съхранявана в системата, са били откраднати, информира „Си Ен Би Си“.
В своето изказване ЕЦБ твърди, че вътрешна или пазарно- чувствителна информация, в това число лични данни и сметки на клиенти, не е станала жертва на атаката и не е била компрометирана.

Хакерската атака излязла на бял свят, след като бил получен анонимно електронно писмо, изпратен до ЕЦБ. В него хакерите изисквали финансова компенсация в замяна на откраднатите данни. Въпреки че по-голяма част от базата данни били криптирани, някои от включените електронни адреси, адреси на улици, както и телефонни номера не били защитени по този начин.

ЕЦБ е в процес на информиране на потребителите, чиято информация може да е станала част от атаката. Инсититицията съветва всички пароли в системата да бъдат променени като предпазна мярка.

От банката заявиха, че сигурността на данните е техен приоритет. Те допълниха, че немската полиция е била информирана за атаката и е започнало разследване по случая. Специалисти работят върху отстраняване на уязвимостта на системата.