Развитието на взаимоотношението между двете парламентарни групи, подкрепящи моето правителство след европейските избори през май, предопредели настоящата оставка.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, след като парламентът прие неговата оставка.

Подалият оставка премиер припомни, че беше постигнато политическо споразумение при президента за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври и за назначаване на служебно правителство на 6 август. Ние спазихме това споразумение, оставяйки на президента достатъчно време, за да свърши всички необходимо за целта, каза Орешарски.

Взаимоотношенията между БСП и ДПС не позволиха по-голяма устойчивост, призна още Орешарски. Премиерът в оставка все пак отвърна, че и към днешна дата е чувствал подкрепата на двете партии, но винаги съм казвал, че ще подаде своята оставка, когато няма как да изпълнява своите задължения. "Това време дойде", обясни Орешарски. Орешарски все пак отбеляза, че не счита, че пресконференция на ДПС е имала ключова роля за самата оставка. "Хващате се за конкретни поводи - анализирайте по-дълбоките причини", призова той журналистите.

Той каза, че е поканен на конгреса на БСП в неделя, но има време дотогава и ще си помисли дали да присъства.

"Винаги стоя зад своите решения. Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения", каза Орешарски и добави, че е добре да има съгласие за бъдещия кандидат за еврокомисар, което е политическа фигура.

"Рано е още", така той коментира, дали ще отговори най-накрая на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски".

По отношение на спечелените от медии проекти на стойност 6 млн. лева Орешарски отвърна, че помни всички правителствата на прехода без изключение, но в по-некомфортна медийна среда нито едно правителство не е работило.

"Не виждам каква роля може да има кабинета за лошото финансово състояние или по-скоро слабата ликвидност на една банка", подчерта той в отговор на въпрос за ситуацията в КТБ. Запитан защо правителството не е поискало оставка на Иван Искров той отвърна с усмивка, че "БНБ е независима институция - щеше да е нахалство правителството да иска оставка".

"Южен поток" не е обсъждан с нито един от американските сенатори", обяви подалият оставка премиер в отговор на въпрос дали съжалява, че е "клекнал" пред американските сенатори по отношение на "Южен поток".

Орешарски не отговори на въпрос на БГНЕС, свързан с преговорите и подписването на договор с "Уестингхаус" за проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", като единствено отвърна, че темата е била обсъдена вчера на оперативно заседание на правителство.

"Никога не съм правил такъв тип анализ на отминал път в моята кариера. Не съм си избирал пътищата - само лесни или трудни. Не съжалявам. За мен беше огромна отговорност и чест", повтори Орешарски в отговор на въпрос дали съжалява, че е приел да стане министър-председател.