180 народни представители гласуваха "за" оставката на кабинета на министър-председателят Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.

8 депутати гласуваха "против" и 8 се въздържаха. Всички депутати на ГЕРБ дадоха положителен вот, от Коалиция за България 40 гласуваха "за", 8 – "против", а 7 се въздържаха. От общо 31 депутати от ДПС – само един се въздържа. След гласуваната оставка народните представители изпратиха Пламен Орешарски и министрите му с ръкопляскания.

За мен беше чест и отговорност, каза Орешарски от парламентарната трибуна преди да му бъде гласувана оставката. Той отчете свършеното от кабинета му и отбеляза, че за тази една година правителството работеше в най-сложната политическа среда в новата ни история. Въпреки това за една година изпълнихме преобладаваща част от поетите ангажименти. Всички бизнес индикатори показаха непрекъснато подобрение, само борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%, реализирана бе крачка напред и по отношения на доходи, пенсии, разкрити бяха над 40 хил. работни места. Справихме се и с едно от големите предизвикателства на нашата национална сигурност – бежанската вълка, каза Орешарски и отчете оценката на международните партньори по темата.

В последния месец взаимоотношенията на парламентарните групи, които подкрепят кабинета предопределиха предстоящата оставка, допълни още той.

Пламен Орешарски внесе в деловодството на НС оставката на кабинета на 23 юли в 17 часа 59 минути и 55 секунди.

Оставката на правителството идва точно 421 дни след неговото начало. Пламен Орешарски беше финансов министър в периода 2005-2009 и отговаряше за въвеждането на 10% плосък данък.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври.