Премиерът Пламен Орешарски и министрите му са в Народното събрание, където се дебатира подадената оставка на правителството. Това е първа точка от дневния ред на парламента в четвъртък, което беше и условието на депутатите от ГЕРБ да влязат в пленарната зала и да осигурят кворум. За пръв път месец насам в НС се появиха и народни представители от "Атака", които декларираха, че ще подкрепят оставката на кабинета.

Председателят на НС Михаил Миков удари звънеца за начало на заседанието с думите: "Добро утро, многобройно народно представителство".

След като оставката бъде гласувана, следва конституционната процедура по връчване на мандати от страна на президента на лидерите на парламентарните групи за съставяне на нов кабинет в това НС. Всички партии декларираха, че по възможно най-бързия начин ще върнат мандатите, за да се пристъпи към предварително договорения план за назначаване на служебно правителство в началото на август, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври.

Една година непрекъснат саботаж – това бе предизвикателството на ГЕРБ, с което 42-ото Народно събрание не можа да се справи, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в декларация от името на групата. Дано 43-ия парламент не е такъв, защото тогава ще трябва да се избира между парламентаризма и ГЕРБ, заяви той.

ГЕРБ действа като група за саботаж – нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни, каза Мерджанов. Борисов често обявяваше война, от неговите думи строи презрение към институциите, към НС, към парламентаризма и в крайна сметка презрение към демокрацията, продължи той.

Да се надяваме, че ГЕРБ ще преосмисли това поведение занапред. Съгражданите ни се нуждаят от спокойствие. Нека тези, които ще дойдат да покажат, че е възможен и друг път – на съгласие, каза Атанас Мерджанов.

Всеки от народните представители допринесе за положението, в което се намираме. Сега, когато съдбата на правителството и НС е предрешена в предизборна ситуация, няма нужда да се драматизира. Нека успокоим страстите, парламентарни кризи е имало преди, вероятно и занапред, решението им е парламентарни избори и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов.

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни. Политическият процес не можа да изгради култура на коалиционността, заяви в словото си лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той се обяви за реабилитиране на парламентарната демокрация и за търсене на консенсус в управлението. България вече няма нужда от проблематични коалиции, допълни лидерът на ДПС. Отиващото си правителство е трето от 2001 г. насам, в което ДПС участва.

Оценката за работата на правителството не може да бъде абстрахирана от оценката на условията, в които кабинетът изпълняваше своите конституционни правомощия, каза Местан и припомни, че оставката идва именно в годишнината от нощта на "прословутия бял автобус".
Оценката трябва да се даде без емоции и без привкус на начало на предизборна кампания, смята Местан.

Не приемам оценката за разрухата, за катастрофата, защото чета в тази оценка желание да се спечели някакво предварително предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после, заяви Местан.

Първият урок на това управление е отговорността на политическия субект да прочете вярно вота на българските граждани, продължи той, говорейки за уроците на всяко едно управление.

Не искам да съм лош пророк, но от името на ДПС задавам въпроса – ако и след следващи парламентарни избори, избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна юридическа коалиция, ако отреди отново картината, пред която бяхме изправени на 12 май 2013 година, какво ще правим? Ще отречем вота на суверенитета? Длъжни сме да намерим формулата на управление, каза Местан.

Формулата, която стъпи кабинета "Орешарски", бе зададена от вота на българските граждани на 12-ти май. Затова днес гласуваме оставката на правителство, избрано от гражданите.
България няма нужда от преосмисляна не формата на държавно управление, каза Местан, обявявайки се против лансирани идеи за президентска република.

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък (5 юни – бел. ред.), уточни Местан. В онзи четвъртък ДПС заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за преяждане с власт, ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" – не е самоцел. ДПС даде знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите, но няма да лишим ценностите в името на властта, каза той.