Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност или близо до бедността и има опасност техният брой да нарасне заради финансови кризи и природни бедствия, предупреждава в доклада си Програмата на ООН за развитие (ПРООН), цитирана от АФП.

В доклада си за 2014 година, който бе публикуван в Токио, ПРООН посочва цените на хранителните продукти и острите конфликти като други източници, засилващи бедността.

Макар като цяло бедността по света да намалява, експертите на ПРООН предупреждават за опасността от нарастващите различия, както и от "структурните уязвимости", които, според тях, са сериозни заплахи в борбата срещу този бич.

"Премахването на крайната бедност не означава само тя да бъде сведена до нулата, но и да се запази след това същото равнище", отбелязват експертите на организацията към ООН в доклада, озаглавен: "Траен човешки напредък: да бъдат намалени уязвимостите и да се създаде устойчивост".

"Трябва да бъдат защитени особено хората, които са застрашени от природни бедствия, климатични промени или финансови удари. Придаването на първостепенно значение на намаляването на тези уязвимости е единственият начин за нашата агенция да гарантира, че напредъкът е устойчив и траен", се допълва в доклада на ПРООН.

"Да се гарантира основна социална защита на бедните по света би струвало под 2 процента от световния брутен вътрешен продукт", посочват експертите на ООН. Близо 1,2 милиарда души живеят с еквивалента на 1,25 долара, та дори и с по-малко, дневно. Близо 1,5 милиарда души живеят в бедност в 91 развиващи се страни, а 800 милиона души са на ръба на бедността.

Авторите на доклада подчертават, че безработицата често е съпътствана от нарастваща престъпност, от насилие и употреба на наркотици, както и от самоубийства. "Захващайки се с премахването на тези уязвимости, всички ще могат да споделят напредъка и развитието ще стане много по-балансирано и трайно", отбелязва в преамбюла на доклада ръководителката на ПРООН Хелен Кларк.