Старозагорският окръжен съд запорира акциите на новите собственици на "Петрол", пише в. "Преса". Това са фирмите "Алфа кепитъл", която притежава 28,9% от капитала, "Юлинор" (23,1%), "Корект фарм" (18,3%) и "ВИП пропъртиз" (18,3%). Те се свързват с банкера Цветан Василев и от края на 2013 г. държат общо 88,6% от дружеството, става ясно от документи в Търговския регистър.

Според вестника обезпечителната мярка е наложена по искане на "Ню ко Загора", която е кредитор на предишния мажоритарен акционер във веригата - "Петрол холдинг"."Холдингът предстои да влезе в процедура по несъстоятелност, затова ще бъдат проверени всичките му разпоредителни сделки, включително тези с акциите на "Петрол", обясниха адвокатите на дружеството. За обезпечаване на евентуалните вземания на кредиторите съдът е допуснал да се запорират акциите в "Петрол" на "ВИП пропъртиз", "Корект фарм", "Алфа кепитъл" и "Юлинор", допълниха те.

Часове преди налагането на запора световният шампион по борба Николай Гергов e купил 18,3% от акциите на "Петрол". Именитият спортист влезе в дружеството, като стана едноличен собственик на фирмата "Корект фарм". Договорът за покупко-продажба е сключен на 17 юли и предстои да бъде вписан в Търговския регистър. Сделката е на стойност 10 000 лв.

Вероятно запорът върху акциите ще бъде обжалван.

Бъдещето на веригата за горива (с 334 обекта) ще зависи от това дали ще започне процедура по несъстоятелност на "Петрол холдинг" и каква начална дата на неплатежоспособността ще бъде определена. Съществува вариант сделките с акциите на "Петрол" от края на 2013 г. да бъдат обявени за нищожни и собствеността на бензиностанциите да се върне към холдинга и неговите кредитори.

"Петрол холдинг" сега се управлява от Денис Ершов и близките до него Александър Мелник и Цветан Димитров. За контрола върху компанията години наред се водеше корпоративна битка между Ершов и Митко Събев. В края на 2013 г. Ершов взе властта.