Протестна нота връчи днес д-р Вяра Гришина, председател на пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз на директора на пловдивската агенция по храните д-р Иван Шиков, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Десетки ветеринарни лекари се бяха събрали днес пред вратите на агенцията, за да изразят своя протест срещу занижените с пъти цени на профилактичните прегледи и други мерки, въведени напоследък от държавата. Нито един от ветеринарните лекари в Пловдив и областта не е подписал договор с Областната агенция по безопасност на храните за изпълнение на Държавната профилактична програма за селскостопанските животни.

Лекарите настояват и лабораторните проби на животните да се изследват единствено и само в лаборатории, които не са на подчинение на БАБХ, защото иначе се получава конфликт на интереси и никой, според тях, не гарантира достоверността на получените резултати. Ветеринарните лекари заявяват и готовност да се обърнат към съда, ако БАБХ спре достъпа им до Информационната система- Вет ИС, защото това би било умишлена злоупотреба със служебно положение, което би нанесло вреда на бизнеса им. По сегашните разпореждания излиза, че профилактиката, прегледите и изследванията по животните в 205 населени места в Пловдивско трябва да се извършват от 20 служители в Областната дирекция по безопасност на храните, което, според ветеринарните лекари, е невъзможно и крие рискове за населението. Аналогичен протест на ветеринарни лекари има днес и в Стара Загора.