До пролетта ще е готов нов закон за пчеларството. Това съобщи в Плевен заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.
Той посочи, че е създадена работна група, която е почти готова с текстовете на закона. Предстои той да бъде обсъден публично, включително и с браншовите организации.
Предвижда се цялостно обединение на всички браншови пчеларски организации у нас, поясни Гечев. По думите му секторът може да стане значима част от икономиката на държавата, защото за българския мед има неограничени чуждестранни пазари.
Гечев посочи, че пчеларството създава много добра заетост и в по-малките населени места затова е важно програмирането на развитието на селските райони. Там сме заложили не малка сума пари по новите схеми за аргоекологичните плащания, свързани пряко с пчеларството, уточни зам.-министърът.
"Търсим вариант за допълнителни средства и отношение на подпомагането на пчеларството чрез национални средства. Аз съм привърженик на плащане, което да развива бизнеса, да помага на пчеларите да стигнат до по-добри резултати с инвестиционни мерки. Ще се решава и въпросът с пръскането и контрола върху пестицидите, които се влагат, като се въведе голяма информационна система, която ще има SMS-известяване на регистрираните пчелари за пръсканията в даден периметър. Ще дадем възможност пчеларите да си избират сами ветеринарния доктор. Трябва да мислим за обособяване на част от общинските и държавни земи за подвижно пчеларство, да развиваме фармацевтичната промишленост", заяви Гечев.