Блокираните средства в Корпоративна търговска банка (КТБ) и невъзможността за тяхното използване от клиентите на банката ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на работни места. Това се казва в съвместно писмо на КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, до премиера Пламен Орешарски, до управителя на централната банка Иван Искров, до председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев и до ръководствата на парламентарно представените партии.

Те са изчислили, че 25 хил. работни места ще загубят само компаниите от военнопромишления комплекс. Синдикатите и работодателите искат стартирането на преговорите за присъединяването на България в Европейския банков съюз да стане незабавно.

В писмото се казва още, че с действията си спрямо КТБ, българските власти и политици са показали, че не могат да се справят с финансовия проблем. В него се добавя още, че в такъв случай е добре управляващите да отстъпят място на професионалистите и да им дадат поле за действие.

Синдикатите и представителите на бизнеса искат незабавна среща с Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), на която да обсъдят казуса с поставената под специален надзор финансова институция. Те подчертават, че имат готовност за всякакви възможни действия в зависимост от това как властите ще действат през следващите дни.

В отвореното писмо се настоява БНБ да учреди надзорен комитет, като в него да бъдат включени компетентни и опитни експерти в санирането на банкови институции.

В него се казва още, че в този комитет участие трябва да вземат независими авторитетни банкери, както и финансисти и юристи, както и представители на всички заинтересовани от стабилизирането на банката институции. Сред тях синдикатите искат да има различни класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори.

Този надзорен комитет трябва да даде информация за състоянието на КТБ на заинтересованите страни. Заедно с това той трябва да изготви финансово обосновано и цялостно решение за стабилизирането и реструктурирането на финансовата институция. Според представителите на КНСБ това ще гарантира защитата на законните интереси на всички засегнати от кризата в КТБ. Бизнесът и синдикатите плашат с протести, ако исканията им относно финансовата институция не бъдат изпълнени.

Припомняме, че вчера (23 юли) управителят на БНБ Иван Искров, заяви, че е готов да подаде оставка, ако 42-рото Народно събрание постигне съгласие за избор на нов гуверньор.Целта е финансовата институция да не бъде оставена без ръководител в условията на политическа криза.

Междувременно пък оманския фонд, който притежава 30% от акциите в КТБ, потвърди, че ще търси възможни решения за оздравяване на поставената под специален надзор финансова институция заедно с отаналите акционери в нея. Планира се в рамките на три месеца ще бъде изготвен план за това.

Преди това пък финансовият министър Петър Чобанов проведе телефонен разговор с изпълнителният директор на фонда. По време на него той подчерта, че ще бъде дадена възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс за КТБ. По време на разговора Чобанов подчертал още, че държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон, само ако акционерите не успеят.