Психиатърът д-р Николай Михайлов, който е коментатор и по въпросите на църквата, искрено се разгневи от твърденията, че варненският митрополит Кирил може да е бил убит. Той дори направи забележка на водещата на предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, че не е редно да се сеят съмнения без аргументи. След като Рада Богданова няколко пъти настоя за коментар на тези твърдения, обаче, Михайлов се принуди да втвърди тона. Според него, чрез случая медиите се състезават за своя рейтинг на гърба на Българската православната църква.
„Не съм чул митрополит Николай да говори скандални неща за покойния митрополит Кирил и обратно. Чул съм обаче, че митрополит Николай „по всяка вероятност“ е организирал убийството на митрополит Кирил, което е срам за челото на тези, които съобщават такива неща”, каза Михайлов и наблегна, че това се прави най-вече от телевизиите.

„Това, което не трябва да си позволяваме е да хвърляме такива обвинения, защото това е чудовищно”, смята експертът.

„Никой е ефира на Нова телевизия и „Събуди се“ на никого нищо не вменява“, оправда се водещата. „Защо се клеветят помежду си хората от църковните среди? Защо допускат да излизат такива скандали от техните среди и как ние да ги тълкуваме“, настоя тя. Михайлов, обаче, не й позволи: „Бъдете по-конкретна! Кой срещу кого от църковните среди говори, тъй че да бъдем скандализирани?“.

По-късно в разговора Богданова и Михайлов пак стигнаха до сблъсък. „Ние, медиите, чухме /.../, че митрополит Кирил и е бил против архонтството...“, започна да обяснява Богданова. „И за това е убит“, прекъсна я психиатърът. „Не, моля ви се. Ама никой не предполага и не предпоставя. Не сме толкова евтини. Може ли да довърша въпроса си?“, опита се да продължи тя. Михайлов, обаче, изригна: „То не е въпрос, а констатация. Само че е в противоречие с това, което видях. Аз видях един глас зад кадър да съобщава аргументи в полза на версиите, че е убит. А именно – че е бил против архонтството. Това е малоумно, млада госпожице. Това е просто малоумно“.

Михайлов смята, че искането на пловдивския владика Николай да се разследват думите на покойния Кирил за тровене на Галактион, могат да се разтълкуват като някаква „зле разбрана ирония“. „Иначе на митрополит не приляга да бъде ироничен, включвайки в тази ирония и прокуратурата“, каза той за сигнала на митрополит Николай до главния прокурор.