Срещу най-силния български кабинет, стои възможно най-силният деструктивен опонент, който някога са имали българските правителства, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на семинара в Боровец.

"Г-н премиер, ако степента на критичност към един кабинет е критерий за това, дали този кабинет се справя или не, вашият кабинет безусловно да е най-слабият в историята на България, защото никой не е бил обект на по-голяма критика. Аз обаче твърдя, че вие ръководите най-силния кабинет на България от прехода насам“, допълни Местан, цитиран от пресцентъра на ДПС.

"Ние трябва тази вечер да намерим отговор на въпроса - какво поражда този парадокс - най-силният кабинет да е обект на най-силната критика. Аз твърдя, че с действията си досега този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина, никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент. Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните 4 години“, посочи още лидерът на ДПС.

По думите му в социалната сфера са направени неща, които не са били по силите на цял мандат за други правителства.

"Имаме една изключително агресивна парламентарна и извънпарламентарна опозиция, готова на всичко, за да вземе реванш", отчете още Местан.

Според него кабинетът може да отговори на опозицията с адекватни политики както по отношение на бизнеса, така и по отношение на социалните нужди на българските граждани.

"Нека си го кажем без да се хвалим - мисля, че възстановихме усещането за демокрация, възстановяваме постепенно и усещането за справедливост с целия този пакет социални мерки, които и изпълнителната власт, и законодателният орган във взаимодействие, успяхме да реализираме", каза още Лютви Местан.

Според него ако кабинетът управлява още по-успешно, това ще осигури на управляващите предпоставки за успеха на изборите за Европейски парламент 2014, "а те могат да осигурят прелегитимирането на кабинета „Орешарски” и партиите, които го подкрепяме".