“Не вярвам в строежа на този реактор по начина, по който се прави това”. Това каза в предаването на БНТ “Животът и други неща” Румен Овчаров за намерението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев американската компания “Уестингхаус” да строи седми реактор на АЕЦ “Козлодуй”.
Той направи разлика между последвалите изявления от министъра и Министерски съвет като цяло: “Желание от правителството не съм чул, това е желание на министъра, което може да се превърне в желание на правителството”, коментира Овчаров.

В идеята за изграждане на реактор от типа АР - 1000 Румен Овчаров видя няколко опита – опит да се приключи окончателно с ядрената енергетика в България; опит да се забравят 5-те милиарда в АЕЦ ”Белене”, наивен опит да се заобиколи законодателството и (по думите на Овчаров) “най-страшното е, че това се разминава с това, което БСП декларира през последните две години”.
Овчаров изтъкна като достойнство на американския реактор пасивната система за безопасност, но и посочи, че този реактор е бил лицензиран от американския регулатор с 3:2 гласа и при особено мнение на председателя му. Това е станало едва миналата година, по думите на Румен Овчаров. Той посочи също, че тези системи за безопасност все още не работят никъде по света и предимствата на този реактор не са еднозначни. В подкрепа на тезата си Румен Овчаров се позова на това, че Великобритания е избрала френски реактор.
В продължението на разговора Румен Овчаров посочи, че през изминалите 30 години руснаци и французи произвеждат реактори и модернизират разработките си. При все че признава мястото на “Уестингхаус” в ядрената енергетика, Овчаров каза, че компанията от 30 години не произвежда реактори и попита риторично какво се предлага с идеята за АР -1000 като седми блок на АЕЦ “Козлодуй” - “искате да ме накарате да го експериментираме в България ли”.
Засягайки темата за (по думите му) "използваннето на универсалното плашило за руската енергийна зависимост” на България, Овчаров каза, че според него това не върви по две причини. Едната е дългата горивна кампания в АЕЦ – и ако се търси независимост, то може с покумката на ядрено гориво да се гарантира независимост за няколко години. Другата причина, според Румен Овчаров е, че според класификацията на ЕС ядрената енергетика е независима енергетика.
В предаването темата засегна и депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев. Според него, министър Стойнев избързва с избора на изпълнител на строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".  "Ако се задвижи в момента процедурата за изграждане на атомната централа, е абсурдно през 2016 година да се влезе в цикъл на строеж", каза още политикът. Според него, няма смисъл да се бърза с неща, които ще се определят от следващи управляващи.