“Труп си, да знаеш, труп си!”

Това чува в слушалката на телефона си много младият, но вече много богат бизнесмен Константин Дишлиев дни преди 28-ия си рожден ден.

Предприемачът води почти приказен живот, шеф е на няколко проспериращи дружества, сред които финансовата къща “Прайвът файнънс юниън” (ПФУ), раздаваща милиони левове кредити. Офисът му е в чисто нова сграда на най-лъскавия столичен булевард “Витоша”, всеки уикенд кара сноуборд - по-често в Алпите, отколкото у нас. Не само че е млад, богат, красив и щастливо женен, а и бащата на съпругата му също е заможен представител на известна модна марка у нас. Още по-богат е баджанакът на Константин и съпруг на сестрата на жена му, който по това време е известен у нас само с прякора си Брендо и с факта, че разполага с неограничени средства, и то в швейцарски банки.
Животът на финансовия бос е просто прекрасен до 14 май 2005 г., когато 10 куршума слагат край на приказката...

Екзекуцията става около 23 ч в събота на ул. “11 август”. Дишлиев вечеря с жена си Десислава в индийския ресторант “Тадж Махал”, като преди това паркира луксозния си джип “Порше Кайен” с немски регистрационни табели на метри по-нагоре по улицата. Тъкмо там го чака наемникът. Около 23 ч бизнесменът и съпругата му излизат от “Тадж Махал”, а Дишлиев ускорява крачка, за да отключи джипа. В този момент

стрелецът открива
огън по него


Куршумите пронизват главата на младия мъж, а докато се свлича на земята, килърът надупчва и тялото му с олово. Бизнесменът загива на място. Съпругата му остава невредима. Тя самата разказва на полицаите, че не забелязала появяването на убиеца, а го видяла, когато се оттеглял.

Осем години след показната екзекуция полицаи, антимафиоти и прокурори са категорични, че разстрелът е поръчан от Евелин Банев - Брендо, доказателства за това обаче не са събрани. Следите на стрелеца също се губят безвъзвратно.

“Дишлиев се беше “заиграл” на високо, опитваше се да прескочи Брендо, да сключи сделка, като заобиколи баджанака си, това му изяде главата”, категоричен е офицер от МВР, който е работил по случая. Той допълва, че за всички е било ясно, че Дишлиев е убит заради Брендо.

В началото е проверявана и версията, че Константин е елиминиран като наказание за заловена в Испания наркопратка от 819 кг кокаин.

Още докато вадят куршумите от тялото на Константин, става ясно, че чрез офшорни фирми на Дишлиев милиони левове са били превеждани от испанска наркоорганицазция към кокаинов картел във Венецуела. (Виж за този наркоканал и за заловената пратка в карето.) Тази хипотеза обаче не се потвърдила с доказателства.

Оперативни данни и косвени улики имало само за това, че Дишлиев е отстранен от Банев, твърдят запознати с разследването.

Краят на
приказката


за Дишлиев започва месеци преди да го убият, когато чува изкрещяна смъртната заплаха за живота си, и то от баджанака си Евелин Банев-Брендо. Младият богаташ споделя за опасността с майка си Йорданка Запрянова, разказва  също за тъмните сделки, които прави заедно с него. Майката свидетелства за заплахите в полицията след убийството, но информацията само две години по-късно  струва живота. Запрянова е разстреляна ден преди да даде показания срещу Брендо .(Четете в следващ брой за неразкритото убийство на Йорданка Запрянова.)

До смъртта си Дишлиев участва в собствеността и управлението на 9 фирми, като най-популярната от тях е “Прайвът файнънс юниън”. Тя нашумява с това, че отпуска кредити за покупка на жилища и автомобили само срещу лична карта, без да изисква доказателства за доходите на клиентите. Тази услуга през 2003 г. е нова за България.

Фирмата харчи щедро пари за реклама, в които се представя за алтернатива на банковите заеми. В сянка остава мотивът за този бизнес, а именно да може по-бързо “да се перат” огромните парични потоци, които идват от наркоканала на Банев от Латинска Америка за Европа, разказват антимафиоти. Основен играч чрез ПФУ е Дишлиев, приживе той твърди друго: “Работим с инвестиционни фондове от Швейцария, Австрия и Англия. Семейството ми работи с чужди компании от 20 г. Това са уважавани фирми. С други думи - нямаме проблем с портфейла си”, заявява пред в. “Кеш” Константин Дишлиев през юли 2003 г.

Така той отговаря на въпрос откъде идват парите за финансиране. В същото интервю казва още, че е учил в Австрия, откъдето му дошли идеите за бизнеса. По-късно именно от първоначалното финансиране на тази лизингова къща изскача разследването за пране на 2 млн. евро престъпни пари, по което в началото на 2013 г. бяха осъдени Евелин Банев, бившата му съпруга Моника и вдовицата на Дишлиев Десислава.

Опасни
семейни
връзки


Според регистрите фирмите на Константин Дишлиев са изцяло оплетени в семейните връзки. Неговата майка Йорданка Запрянова е официален вносител на детски играчки “Чико”, а тъстът му е съсобственик на “Бициани”.

Самият Дишлиев е съдружник със Запрянов, има и официален съвместен бизнес с Евелин Банев. Двамата са женени за сестрите Моника и Десислава Добринови, с които също в съдружие управляват част от фирмите.

Година преди убийството на Дишлиев той и Брендо са представени като крупни инвеститори на най-луксозния комплекс “Оазис” в курорта Лозенец, който тогава започва да се строи. По проект там трябва да се построят 32 000 кв. м с апартаменти, няколко ресторанта, басейни, а финансирането на проекта е за около 8 млн. евро. Апартаменти на ваканционното селище се продават от ПФУ.

Перлата в короната на Константин е “Прайвът файнънс юниън”. Малко след създаването  Агенцията за финансово разузнаване (АФР) я проверява по

подозрение за
пране на пари


Поводът е превод на голяма сума от чужбина, предназначена за дружеството на Дишлиев. Първият транш е от юли 2003 г. Той е 500 000 евро, като за собственик на парите е била представена регистрираната във Великобритания фирма Global Associates Limited. При проверката става ясно, че сумата е част от по-голяма кредитна линия на стойност 2 млн. евро, която британското дружество е отпуснало на ПФУ.

Парите са превеждани по сметка на дружеството в българска банка. Те са ползвани за финансиране на сделки с недвижими имоти и автомобили, за закупуване на право на строеж, откупуване на задължения на физически и юридически лица чрез договори за цесия, предоставяне на кредити на физически и юридически лица. Връщането на сумата трябвало да стане за 5 г. на равни месечни вноски.

АФР разкрива, че фирмата кредитор Global Associates Limited е създадена през март 2003 г., три месеца след регистрацията на ПФУ. Учредителният  капитал бил едва 1000 британски лири. Пет месеца по-късно обаче вече има достатъчно капитал, с които да кредитира бизнеса на българска лизингова компания. Финансовите агенти разкриват още, че дружеството е свързано със собствениците на ПФУ, защото директор на британската фирма е бившата съпруга на Евелин Банев Моника Добринова.

Разследващи установяват, че нейният подпис стои под споразумението за отпускането на 2 млн. евро. Вниманието на финансовото разузнаване било привлечено и от факта, че заемът е обезпечен само с поръчителство, а гарант за връщането на парите бил бащата на Константин Дишлиев Владимир. По договор издължаването на сумата е трябвало да става на равни вноски по

сметка в
швейцарската
банка


“Юнион Банкер Приве”, Женева. Оттам парите са били достъпни отново за Брендо и кръга с изпирането на пари се затварял, обясняват разследващите. В началото на 2013 г. Софийски градски съд прие, че престъпна група, в която са участвали Банев и двете сетри Добринови, е превеждала суми от различни сметки в чужбина към дружеството ПФУ, като са “знаели или предполагали”, че парите са от наркотрафик.

Дишлиев обаче не доживява дори момента, в който прокуратурата се включва в разследване за пране на пари срещу Брендо и съпругите на двамата. Антимафиоти смятат, че ябълката на раздора между баджанаците, довела до екзекуцията на Дишлиев, е свързана или с отклонен финансов транш, или с част от наркопратка, която е пренасочена от Константин зад гърба на Банев. Както години по-късно става ясно, след екзекуцията на Дишлиев бизнесът на Банев с трафик на кока и пране на пари се разраства главоломно до април 2012 г., когато той бе арестуван като един от най-големите “кокаинови крале” в Европа.

ОТ ОФШОРКА В КИПЪР ПЛАТЕНИ 819 КГ КОКАИН

През фирмени сметки на застреляния Константин Дишлиев и офшорна компания в Кипър са превеждани пари на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела, установяват разследващи часове след убийството.

Според оперативни данни на антимафиотите тогава с тези средства били платени 819 кг кокаин, който беше задържан на 13 февруари 2005 г. в Испания.

Офицери от МВР смятат, че гарант и организатор на канала бил баджанакът на застреляния - Евелин Банев-Брендо. Доказателства няма. Само косвени улики - телефонни разговори и контакти при многобройните му пътувания в чужбина.
По време на операцията в Испания през февруари 2005 г. са арестувани общо 13 души, от които 6-има българи. Според местните власти сънародниците ни са замесени много активно в канала. Те пренесли кокаина с регистрирана у нас яхта от Латинска Америка до испанското градче Сан Роке. Оттам го транспортирали до гр. Манилва и накрая до Барселона в електронно заключващ се тайник под задните седалки на луксозно БМВ. При арестите в квартири на българи и испанци, замесени в наркоорганизацията, са конфискувани над 700 хиляди евро. Заловената в Испания дрога се изчислява на стойност над 300 милиона евро. Според спецслужбите испанска организация дала предварително пари за пратката. Когато обаче дрогата е заловена, никой не се ангажирал да връща парите. Заради този полицейски удар една от версиите на криминалисти е, че ощетените испански наркобосове са пратили наемници да очистят за наказание Дишлиев, тази хипотеза не се потвърждава с доказателства.