Mосква смята да въздейства на сепаратистите за пълно разследване на падането на малайзийския боинг в Донбас.

Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на заседанието на националния Съвет за сигурност в Кремъл.

“Това е ужасна трагедия. Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за пълноценно, всестранно и прозрачно разследване”, обеща държавният глава. “Призовават ни да въздействаме на опълченците в Югоизточна Украйна. Ние ще направим, каквото е по силите ни. Но то е недостатъчно”, допълни той, като добави, че украинските власти трябва да въведат поне кратко примирие заради разследването.

Путин заяви, че Русия адекватно и съразмерно ще реагира на приближаването на военните структури на НАТО към границите на страната.

Според него в момента няма директна опасност за суверенитета и териториалната цялост на Русия.

Силите на НАТО в източноевропейските държави обаче демонстративно се усилвали, включително в акваторията на Черно море. Поради което трябвало да бъдат осъществени всички мерки за усилване на отбранителните способности, включително на Крим и Севастопол.

“Слава богу, Русия не влиза в никакви алианси и това в голяма степен е залог за нашия суверенитет”, каза Путин и посочи, че никой няма право да се меси в руските вътрешни работи.

“Все по-често в света звучи езикът на ултиматумите и санкциите, а самото понятие за държавен суверенитет се размива. Неудобните страни и режими, които водят независима политика, биват дестабилизирани.

За тази цел са в ход цветни революции, а ако трябва да назоваваме нещата с истинската им имена - просто държавни преврати, провокирани и финансирани отвън”, каза руският президент.