Кабинетът много отдавна е готов да си подаде оставката, заяви на влизане за заседание на Министерски съвет вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"Единственото, което спира подаването на оставката, е необходимостта всички процеси след това да бъдат управлявани и да бъде гарантирана стабилността и на управлението, и нормалното провеждане на изборите, и на всички процеси. Това е единствената причина до момента да не е подадена оставка. Иначе тя вече е декларирана, оставката ще бъде факт", заяви Йовчев. Той обясни, че

е вероятно днес кабинетът да подаде оставка,

но в края на краищата това било в правомощията на министър-председателя. "Мисля, че бяха постигнати договорености между политическите сили и министър-председателят спазва тези договорки, които бяха постигнати на Консултативния съвет при президента. Той следва тези договорки и има едно абсолютно предвидимо поведение. Това, което каза и пое като ангажимент ще бъде спазено и съм убеден", подчерта Йовчев.

Той повтори, че Орешарски спазвал поетите си ангажименти и ще продължи да ги спазва, включително договорките, които той е поел и които са постигнати в негово присъствие.

"Очаквам, че най-късно утре ще бъде внесена оставката на правителството в Народното събрание,
заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Дано всички се успокоят”, допълни той.

„Въпросът е защо да продължава в оставка да действа и кой се интересува толкова много от оставката на правителството при положение, че има ясни срокове, в които да се проведат изборите”, каза още министър Найденов.