Областните ръководства на "България без цензура" в Стара Загора, Велико Търново, Силистра, Габрово и Русе изпратиха становища, с които изразяват желанието си ПП "България без цензура" да се яви със самостоятелна регистрация на предстоящите предсрочни парламентарни избори без участието на ВМРО-БНД, съобщиха от ББЦ.

Представителите на ББЦ от страната нямат нищо против съюза със ЗНС и "Движение Гергьовден", но само при условие, че "България без цензура" фигурира в бюлетината като самостоятелен субект, който не е част от коалиция.

Декларациите идват в отговор на решението на Изпълнителния съвет на ББЦ от 20 юли, на който бе взето решение за самостоятелното явяване на партията на изборите през октомври. Структурите имаха една седмица срок да изпратят своите становища. От изявленията на членовете на ББЦ от страната личи разочарованието от работата в кампания с ВМРО, тъй като воеводите не са били активни в изборните действия, не са успели да привлекат достатъчно гласове и на места има съмнения за злоупотреби с отпуснатите от централния изборен щаб средства за застъпници.

Според ББЦ Велико Търново от сътрудничеството с ВМРО са се създали повече проблеми, отколкото са получени ползи. От Силистра са категорични, че не искат да имат каквито и да е съюзнически отношения с партията на Каракачанов заради апатичното им отношение към изборния процес и липсата на отборен дух. ББЦ – Русе се разграничава от ВМРО, заради появила се опасност от уронване на престижа на "България без цензура" заради коалицията на местно ниво.

Във всички становища се изразява подкрепа за действията на Николай Бареков и ръководството на ББЦ. Структурите дават мандат на председателя на партията да води преговори с нови политически съюзници. Утре се очакват становища за решенията на Изпълнителния съвет на ББЦ и от други областни организации.