"Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати", информира "24 часа". Екипът вече бил готов, а държавният глава е провел разговори лично с всеки от членовете на временния кабинет. Официално съставът му трябва да бъде обявен от Плевнелиев на 5 август.

Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който в кабинета на Марин Райков бе министър на финансите. Христов е готвен и за министър на финансите по съвместителство, а му е предложен дори постът финансов министър в следващия редовен кабинет. Той обаче е единственият от поканените, който не бил потвърдил ангажимента си. Причината е, че Христов обмисля и възможността да смени Иван Искров, когато мандатът му изтече.

Ако Христов откаже, служебен премиер ще е шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, която в предното служебно правителство бе вицепремиер и регионален министър. Регионален министър щяла да е Йорданка  Чобанова, която съветва президента Плевнелиев по европейските въпроси. За вътрешен министър в публичното пространство се спряга депутатът от СДС в 38-ото, 39-ото 40-ото и 41-ото НС  Йордан Бакалов. За социален министър в служебното правителство е бил поканен бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. Външният министър на НДСВ и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси е спряган за служебен министър на външните работи.

"В момента съм на море със семейството си и не мога да коментирам подобна информация", каза Паси вчера. Понеже той все още не е потвърдил окончателно, алтернатива за МВнР бил секретарят на президента и бивш посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев. Начело на правосъдното министерство пък щяла да бъде поставена съветничката на Плевнелиев по правните въпроси Наталия Киселова.

Начело на икономиката щял да е отново съветник на президента - Евгени Ангелов. За транспорта съгласие е дал Кристиан Кръстев, който вече бе такъв в служебния кабинет на Марин Райков.

Според в. "Сега" пък следващият премиер ще бъде председателят на БАН Стефан Воденичаров.

"Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации", съобщава "Сега". Министерствата възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са  сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации".

Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми. Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии.

Предизборната платформа с конкретните обещания на БСП към българите ще се пише от новия лидер на партията. На конгреса в неделя ще бъде одобрен само манифест от 4 страници, конкретизира "Труд". В документа не се очаква да бъдат разписани конкретни обещания със срокове за тяхното реализиране, а само няколко от насоките, които БСП ще изпълнява, ако вземе властта. Без изненада Столетницата ще се обяви за социална политика и справедливост. В интервю за ежедневника Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, зам.-председател на БСП и кандидат за лидер на партията, казва: "Наименованието "Коалиция за България" няма да ни донесе полза за следващите избори. БСП може да се яви сама или с обединение на леви партии, в чието наименование БСП да фигурира."

Пред "Стандарт" Михаил Миков, председател на Народното събрание и един от основните претенденти за лидер на БСП, споделя: "Напливът от спасители на БСП ме плаши. Партията не е в идейна криза, но има проблем с мотивацията, организацията и самодисциплината в преследването на леви идеи."

"Близо до ръба сме, от който само реформите могат да ни спасят. За всеки здравомислещ човек е ясно, че и след 5 октомври поне 2/3 от парламента ще бъде съставен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Спасението е партиите да договорят 5 неща: здравеопазване, образование, управление на еврофондовете, демографската криза , конкурентноспособността на българското производство. Нетърпящ отлагане е въпросът с банковите проблеми около КТБ", прави анализ на настоящето и прогноза за бъдещето социологът Кънчо Стоев на страниците на "24 часа".

"България прилича на гето и лунапарк, в които има парцаливи шатри с подозрителни атракции. Уродливостта на политическата класа отразява слабостта на едно общество, което не може да намери себе си. На кого може да се вярва в тази държава? Цяло чудо е, че все още общността функционира. Ние ежедневно предоставяме на развитите страни в Европа възхитителни сюжети за това как не трябва да се живее. Ние сме като грозна пъпка в кожата на Европа", излага своята теза пред "Преса" социалният антрополог Харалан Александров.

Новината на вчерашния ден - заявената готовност за подаване на оставка от страна на управителя на БНБ Иван Искров, е отразена от всички издания днес. "Изберете нов и се оттеглям", е заглавието на "24 часа". "Искров готов да подаде оставка веднага. Условието му е парламентарните групи да постигнат консенсус за избор на нов управител на БНБ", доизяснява "Дума". "Труд" внася емоционален критерий: "Искров сърдит, готов с оставка". "Стандарт" определя: "Искров играе ва банк". Капитал Daily" прави обзор, цитирайки онези части от писмото на гуверньора до председателя на Народното събрание Михаил Миков, които изясняват мотивите за почти подадената оставка. Искров посочва "несъгласие на БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения". Исканията на политици за оставка на управителя на централната банка той определя като "несъстоятелни".