Очаква се Пламен Орешарски да подаде оставката на правителството след редовното заседание на Министерския съвет в сряда. Тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или петък.

Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени от парламента с бял автобус.

Народното събрание би трябвало да заседава, но не е ясно дали ще се стигне до работа на правителството.

Причината е, че ГЕРБ, от които зависи кворумът, предупредиха, че ще влязат в пленарната зала само за оставката на правителството.

Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка „всеки момент", но по-вероятно в сряда след заседанието на Министерски съвет, което започва в 10:00 ч., или най-късно в четвъртък.

Самият Орешарски обяви 23 юли за най-подходящия ден да подаде оставката на правителството. Той посочи в началото на месеца, че в сряда, четвъртък или петък парламентът ще може да я гласува, ако събере кворум.

В същото време правителството се събира днес на последно редовно заседание, на което отново ще отпуска допълнителни средства за някои министерства и агенции, ще одобри методика за такса смет и вероятно договора с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".