Холандското правителство обяви ден на национален траур.
В страната по-късно днес се очаква да пристигнат първите тленни останки на загиналите в катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна, предадоха осведомителните агенции.
Следобед в Айндховен с два самолета ще бъдат докарани първите тела на жертви от катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма са холандци. Останките ще бъдат веднага откарани във военната база Хилверсум, където ще започне работата по идентифицирането им.
На траурната церемония в Айндховен ще присъстват крал Вилем-Александър и неговата съпруга кралица Максима, премиерът Марк Рюте, високопоставени представители на други държави, чиито граждани са се намирали на борда на боинга и близки на загиналите, предаде ИТАР-ТАСС.
Кацането на самолетите с телата на жертви ще бъде почетено с минута мълчание в цялата страна.
Записите от черните кутии на самолета ще бъдат анализирани във Великобритания.
След телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Холандия Марк Рюте са се съгласили, че Русия трябва да плати по-висока цена, ако продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, съобщиха от Белия дом.
Обама и Рюте разговаряха по телефона, след като външните министри от Евросъюза одобриха разширение на списъка на руски лица със замразени авоари.
Междувременно "Ройтерс" съобщи, че американското разузнаване не разполага с данни за това кой точно е изстрелял ракетата "земя-въздух", с която е бил свален пътническият самолет над Източна Украйна. Представители на разузнаването изказаха вчера предложението, че самолетът е свален от проруските сепаратисти, но погрешка.