Заседанието на Народното събрание е  под въпрос.  След като вчера се провалиха консултациите при председателя на парламента Михаил Миков, заради  отсъствието на ГЕРБ, стана ясно, че кворумът на днешното първо заседание от седмицата вероятно ще бъде провален за пореден път. Условията на ГЕРБ  да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета  и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева.

От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на  кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес, след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов.

И БСП, и ДПС са готови да влязат днес в пленарната зала, но без ГЕРБ не могат да осигурят необходимия кворум от 121 -един депутати, за да има заседание.

Тази седмица ще подложи на изпитание готовността на ГЕРБ за постигане на консенсус с БСП и ДПС, след като вчера управителят на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител до неговото разпускане на 6 август. ГЕРБ настояват за оставката на Искров заради ситуацията с Корпоративна търговска банка.