Съветът на ООН по правата на човека ще проведе днес специална сесия във връзка със ситуацията в окупираните палестински територии, включително в Източен Йерусалим.

Искането за провеждане на заседанието бе направено миналия петък от Египет, от името на група арабски държави. Съгласно правилата на Съвета по правата на човека, за да се състои такава дискусия, е необходима подкрепата на една трета от 47-те членове на съвета, т.е. най-малко 16 държави. Искането бе подкрепено, включително от Русия и Китай.

Тази специална сесия, която трябва да завърши с резолюция, ще бъде 2-ата в историята на Съвета, основан през 2006 година.

На 8 юли израелската армия започна операция "Отбранителен рубеж" в Ивицата Газа срещу бойци на ислямското движение Хамас. На 17 юли стартира сухопътната част от операцията, чиято цел е унищожаването на подземните тунели на терористи.

Според медицинските служби на палестинския анклав, от 8 юли в ивицата Газа са загинали 583-ма души, а друг 3600 са ранени. Както се съобщава УНИЦЕФ, за това време в Газа са убити 121 деца - 84 момчета и 37 момичета на възраст от 5 месеца до 17 години. Ранени най-малко 904 палестински деца.

Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, в резултат на военните действия 102 000 души са напуснаха домовете си и са настанени в 69 училища, близо 500 къщи са напълно разрушени или сериозно повредени от нападенията на израелската армия.

Израелската страна е дала на шестия ден от началото на операцията в Ивицата Газа 27 души убити. Други 123-ма войници са получили наранявания с различна тежест.