До голяма степен работната атмосфера зависи не толкова от шефа, колкото от колегите, с които човек работи. Няма нищо по-хубаво от приветлива среда, в която сте заобиколени от готини колеги, с които не само може да работите, но и да развеселявате деня си.
За съжаление обаче, в голяма част от фирмите има така наречените негативни служители. Те са различни типове, но всички си приличат по едно нещо – от тях лъха негативизъм в големи дози. Работата с тях се превръща в мъчение и предизвикателство едновременно.
Истината е, че няма как да ги контролирате, но пък можете да контролирате начина, по който избирате да общувате с тях.
Ето някои от най-често срещаните отрицателни личности на работното място и идеи за това как да се справите ефективно с тях:

1. Носителите на лоши новини.
Тези хора се наслаждават на негативното и намират нещо привлекателно в проблемите. Те нямат търпение да ви кажат, че доставчикът е направил някаква грешка, нещо се е объркало или пък, че тази година няма да има празнични бонуси. Дори вие самите да не сте негативни, тези настроения няма как да не окажат влияние и върху вашата личност. Всъщност изследвания показват, че негативността на работното място създава токсична среда, която оказва неблагоприятно въздействие върху психическото, емоционалното и физическото благосъстояние на служителите.
Как да се справите с тях:
За да си спестите разговора с подобен тип колега, единственото, което можете да направите, е да потърсите бърз начин за бягство. Например кажете, че имате важен разговор, който трябва да проведете веднага.

2. Клюкарите.
В корпоративната среда понякога изглежда, че слуховете сякаш не спират. Отнякъде се чуват новини за съкращения, за наемане на нов човек, повишение или уволнение... Доказани или не, тези слухове циркулират отново и отново и обикновено се разпространяват от едни и същи хора, които обичат интригите.
Как да се справите:
В много случаи клюките имат много малко общо с истината. Ако някой колега дойде и ви каже поредната клюка, започнете да задавате въпроси – те убиват удоволствието на клюкарите. Можете да кажете нещо от сорта на: „Това звучи доста крайно. Сигурен ли си? Откъде го знаеш?“. Другият вариант е да отговорите, че не обичате да говорите за политиката на офиса и това не е ваша работа.

3. Кралиците (или кралете) на драмата.
Тези колеги прибягват до способите на драматизма, за да привлекат вниманието на останалите. Те жадуват да бъдат под светлините на прожекторите. Обикновено това са служителите, които „работят с най-трудните клиенти“, които „вършат най-трудната работа“ и чиито „симптоми на грип са най-сериозни“.
Как да се справите с тях:
В никакъв случай не казвайте нещо подобно на: „О, това наистина е много лошо“, а игнорирайте оплакванията на тези колеги. По този начин ще им покажете, че проблемите им не ви интересуват и нямате желание да ви занимават със своите драми.

4. Вечните жертви.
Тези хора винаги обвиняват другите за своите проблеми. Те не са си свършили работата на време, защото от счетоводния отдел не са им предали доклада на време. Винаги останалите са виновни за техните грешки. Тези колеги постоянно се оплакват за това какво лошо се случва в живота им.
Как да се справите с тях:
Деликатно им покажете, че не бива да прехвърлят вината на другите хора и че те трябва да поемат отговорност за постъпките си. Посъветвайте ги следващия път да поискат по-настойчиво доклада от счетоводството или да се обърнат към шефа, ако той се забави прекалено.