Американският милиардер Майкъл Блумбърг обяви във вторник, че излита за Тел Авив в знак на солидарност с Израел и призова Съединените щати да позволят на американските авиокомпании отново да летят до Израел.

Федералната агенция по авиация (FAA) забрани самолети на американските авиокомпании да летят до и от международното летище в Тел Авив "Бен Гурион", за период от 24 часа.

В Туитър бившият кмет на Ню Йорк сподели, че се е качил на самолет на израелската авиокомпания "Ел Ал" в знак на солидарност с Израел и да покаже, че е безопасно да се лети до и от Израел".

Той призова федералната агенция да вдигне забраната си, заявявайки, че с това е била осигурена на Хамас "незаслужена победа" в конфликта с Израел.

Инициативата на Блумбърг го изправя срещу правителството на САЩ, според което забраната за полети е заради сигурността на американските граждани пред ракетните атаки на палестинската Хамас.

Освен американските и много авиопревозвачи от Европа, както и руски авиокомпании, спряха във вторник вечерта полетите си до главното международно летище на Израел поради опасения за безопасността на пътници и екипажи, след падането на ракета в близост. Информацията за полет на "Уиз Еър" от София за Тел Авив в сряда на обед, бе "анулиран", съобщи БГНЕС.