Повече от половината от компютрите в Колумбия са работили с операционна система без лиценз през 2013 година, съобщи "Майкрософт" (Microsoft) в Богота.

Данните от проучване, проведено в страната, бяха споделени от колумбийския офис на американския компютърен гигант във вторник.

"Делът на компютрите без лицензиран софтуер през 2013 г. е 52%", според проучване, проведено от компанията Software Alliance. То показва, че пиратството е намаляло с 1 процент спрямо 2011 година.

"Процентът остава висок, тъй като 52% пиратство означава, че от 10 компютъра в тази страна, 5,5 имат незаконна операционна система", заяви Андрес Уманя, директор по правните въпроси за "Майкрософт" в Колумбия.

Спадът от 2011 г. се обяснява със страха на обществеността срещу кибератаки. "Сред специфичните опасения са проникванията на хакери и загуба на данни", се казва в проучването.

В Колумбия, която е четвъртата по големина икономика в Латинска Америка с близо 48 милиона жители, използването на нелегален софтуер се смята за престъпление, наказуемо до осем години затвор.