Освирепели от глад сирийци транжираха и изконсумираха двата лъва от зоопарка в Дамаск, съобщи британският вестник „Индипендънт”. Потресаващите картини с разчленените хищници обиколиха социалните мрежи и предизвикаха погнуса и гняв сред интернет потребителите. На кадрите се вижда как един мъж държи главата на лъва, докато други двама режат бута на царя на животните.
Според изданието случката е станала в зоологическата градина Ал Кария ал-Шама в предградието Източна Гута.

В интернет пространството се въртят няколко версии за станалото. Според първата лъвът е бил убит заради кожата, от която освирепелите искали да си направят палто.

Според втората зверството е предупреждение към сирийските власти и фамилията на президента Башар Асад, чието име в превод означава "лъв", а според третата - животното е послужило като храна на изгладнелите сирийци, които убивали и други обитатели на зоопарка, за да залъжат глада си, съобщава РИА Новости

Миналия месец сирийските свещеници издадоха фетва (писмен отговор на мюфтия по правни въпроси) , която разрешава на хората да ядат котки, кучета и магарета. Те нарекоха това действие „зов за помощ към целия свят” и предупредиха, че ситуацията може значително да се влоши.