Над 3500 банкери в Европа са спечелили поне по 1 милион евро през миналата година, което е увеличение с 11%, съобщи "Ройтерс". Огромна част от тях са събрани в лондонското Сити - близо 12 пъти повече, отколкото в която и да е друга страна.

Последните данни на банковия регулатор на Европейския съюз (European Banking Authority или EBA) показват, че бонусите на лондонските банкери са близо 4 пъти (370%) по-големи от заплатите им . Би трябвало това да е за последен път, тъй като от 2014г. влиза в сила регулация, забраняваща бонусите да надхвърлят годишния доход. Ако акционерите на банка са съгласни, сумата може да стигне до два пъти фиксираната заплата, но не повече от това.

Спорът около бонусите продължава да е гореща тема за политиците и обществото на Запад, тъй като мнозина смятат, че в преследване на високи възнаграждения банкерите са поемали безумни рискове, докарали световната финансова система до ръба на колапса.

Данните на ЕВА показват, че през 2012г., когато европейската икономика влезе във втора вълна на кризата, общо 3529 банкери в ЕС са получавали 1 милион евро или повече. Сборно те са взели 6.6 млрд. евро, от които бонусите са 5 милиарда. Това са над 10% от печалбите на банковия сектор в ЕС след облагането им с данъци.

Банкерите-милионери са около 0.1% от всичките 3 милиона длужители в банковия сектор в Европа. Статистиката обхваща работещите в конкретна страна от ЕС, т.е. включва и служителите на международни финансови групи като "Голдман Сакс" и "Джей Пи Морган".

Във Великобритания са работили  2714 от тези високо платени банкери, което затвърждава позицията на Лондон като доминиращият европейски финансов център, събрал и големи банки от САЩ, Швейцария и други държави извън ЕС.

Статистиката на ЕВА показва, че Великобритания и Франция особено силно се нуждаят от реформа на структурата на заплащане. Това важи най-силно за работещите в управлението на активи - лондонските банкери в този сегмент са взели бонуси над 5 пъти по-големи от договорената им заплата.

Поне 10 000 банкери - отново повечето от тях в британската столица - може да бъдат засегнати от задаващите се регулации на ЕС. Всеки служител, който печели над 500 000 евро годишно, ще усети промяната, а потенциално тя ще засегне и хората с бонуси от поне 75 000 евро и 75% от заплатата им. Детайлите за действието на регулацията вероятно ще бъдат уточнени преди Нова година. В Холандия финансовият министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум поиска от парламента още по-строги ограничения - бонуси не повече от 20% от заплатата.

Разбивката в данните на ЕВА носи още любопитна информация - от британските банкери с над 1 млн. евро доходи 2188 работят в инвестиционното банкиране (среден доход от 1.95 млн. евро), 62 - в търговското, 198 - в управлението на активи и 266 - в други сектори.

С една четвърт спрямо 2011г. са се увеличили германските банкери (212 души, от които 100 инвестиционни банкери) от групата, печелеща над 1 млн. евро.

Толкова добре са се справили и 177 французи - с 9% повече от 2011г., бонусите им са били средно 495% от твърдата заплата, а 117 от тях са инвестиционни банкер. Италия е със 109 души (увеличение с 14%) и 47 инвестиционни банкери. Значителен ръст се отчита и в скандинавските държави.

В обратната посока е била тенденцията в Испания, която трябваше да спасява с чужда помощ банковия си сектор. Там получилите над 1 милион евро са намалели с една пета до 100 души (37 от тях - в инвестиционното банкиране). Испанските търговски банкери обаче са взели средно по 2.2 млн. евро, което е по-добре, отколкото колегите им във Великобритания и Германия.

От новите страни членки на изток в Полша има 7 банкери-милионери, но в държави като Чехия и Естония няма такива.

Ирландия, която почти банкрутира заради неразумна политика на банките си, е с 16 банкери в групата (при 21 година по-рано), Кипър е с трима, а Гърция - с един.