Квесторите да не намерят кредитните досиета! Напомняща бележка с подобен текст на лист А4 си е оставил членът на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка Георги Христов. Листът е бил намерен при обиск на прокуратурата в офиса му. Това стана ясно на заседанието на Софийския апелативен съд, където се гледат мерките за неотклонение на 3 от 4-те обвиняеми длъжностни лица за източването на над 200 милиона лева от банката, съобщава bnews.bg.
Припомняме, че при представянето на резултатите от одита на КТБ гуверньорът на БНБ Иван Искров разкри, че скандално липсват кредитни досиета за 3,4 милиарда лева. В петък БНР съобщи, позовавайки се на свои източници в прокуратурата, че досиетата не липсват, а просто са попълвани неправилно. Официално обаче потвърждение за това няма.

На заседанието на САС стана ясно и откъде идва грешката с начина на източването на милионите.

Припомняме, че първо бе съобщено, че парите, над 205 милиона лева, са били изнесени с чували от трезора в един-единствен ден. На заседание на съда по-късно обаче се оказа, че точенето не е станало така, а е било в периода от 2011 г. до 19 юни 2014 г.

Днес се оказа, че Маргарита Петкова, едната от обвиняемите, преди първия си разпит е подписала пред квестор за изнасяните пари с чували, а след това, за да не излезе, че лъжесвидетелства, е повторила това пред следователите. На съдебното заседание за мерките ѝ за неотклонение обаче тя самоопровергала версията с чувалите.

Шефът на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са обвинени в присвояване на пари в периода 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова са обвинени, че са заличавали следите им. Те отговарят пред съда за помагачество.
Днес Софийският апелативен съд гледа мерките за неотклонение на Петрова, Димова и Кючукова.

Четвъртият обвиняем - Русев, е под парична гаранция от 10 хиляди лева.