Да се лекуваме в чужбина, а след това здравната каса да възстановява платеното за лечението. Това предвижда приетият на първо четене от депутатите Закон за здравето.

В гласуването участваха 130 народни представители, като всички бяха „за". В гласуването не участваха депутатите от „Атака".

Промените в закона предвиждат транспониране на европейска директива, която определя реда за предоставянето на трансгранични здравни услуги.

Осигуреният пациент има правото да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от Министерството на здравеопазването.

С промените се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания, което е важна предпоставка за осъществяване от страна на България на предвиденото сътрудничество между държавите членки в развитието на Европейските референтни мрежи между доставчици на здравно обслужване и експертни центрове в държавите членки, по-конкретно в областта на редките заболявания.

„Политика на Министерството на здравеопазването е поетапно изграждане на регистри не само на редките заболявания, а и за всички социално значими заболявания", коментира по време на дебатите здравният министър Таня Андреева.

Със законопроекта се предлага промяна и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Изменението е свързано с разпоредби за признаване на медицински предписания в друга държава членка.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих заяви, че промените ще улеснят пациентите и ще дадат по-голяма възможност на хората да се чувстват свободни да решат къде да се лекуват.

„Не се притеснявам българите да ходят в чужбина. Целта е чужди пациенти да дойдат да се лекуват при нас. Министърът на финансите да си направи проучване и ще остане приятно изненадан колко европейци отиват да се лекуват в Индия например. Има възможност хората да дойдат да се лекуват тук, трябва да направим така, че да няма пречки за това", каза още депутатът.