Служители на СДВР спипаха в сряда известен столичен автокрадец, по прякор Хастара, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Асен Колев (29 г.), криминално проявен, регистриран за автокражби и осъждан, е задържан по обяд на адрес в кв. „Симеоново". Акцията е реализирана след разследване на криминалистите. На 21 май 2013 г. при опит да бъде задържан, А.К. изблъска от пътя полицейската кола и успя да избяга с откраднат от него автомобил. Впоследствие се оказа се, че с крадения джип ударил служебната кола на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков.

Ден по-късно - 22 май, той бе обявен за издирване и бяха предприети действия за установяване на местонахождението му. В хода им криминалистите установиха адрес в кв. „Симеоново", собственост на неговия познат П.К. (29 г.), също криминално проявен и осъждан за наркотици. Той също е задържан малко по-късно на 27 ноември в района на кв. „Абдовица".

След задържането на двамата е извършено претърсване на двата адреса. Там са намерени множество електронни устройства за преодоляване на защитите и запалване на автомобили, за заглушаване на радиосигнали, радиостанции, преносими компютри, мобилни телефони и СИМ карти.

Иззети са инструменти за взломяване на автомобилни заключалки - тип тирбушони за изваждане на патронници, дистанционни за гаражни клетки и гаражи с ключове към тях, ключове за леки автомобили, демонтирани охранителни камери. В хода на допълнително проведени издирвателни действия столичните полицаи установиха местонахожденията на гаражи, в които били прибрани крадени луксозни автомобили.

Хастара е приведен в Софийския централен затвор за изтърпяване на 7-годишна присъда лишаване от свобода. Материалите по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава.

29-годишният мъж е стар познайник на полицията. При операция през 2009 г. той бе задържан в момент на извършване на кражба на автомобил. Заедно с него в полицейския арест бяха отведени М.В. (39 г.) и П.П. (38 г.) - Пери. Тогава полицейските служители също иззеха множество предмети, служещи за отключване на автомобили и преодоляване на алармени системи, както и два откраднати луксозни автомобила и 7 регистрационни табели на обявени за общодържавно издирване леки коли.

Хастара се прочу през есента на 2009 г., когато бе арестуван като тартор на банда за кражба на лимузини, който плащаше заплата от 800 лв. месечно на двама полицаи - да го пазят, докато краде колите, и да му дават информация за евентуална плячка или акции на МВР.

Хастара бе арестуван минути след като задигна джип БМВ на финансовото министерство. Оказа се, че в набега му помагал офицер от служба "Военна информация".

Хастара е смятан за един от най-добрите автокрадци в София. Полицаи твърдят, че е специалист в кражбите на всички модели беемве, тойота лендкруизър и ауди. По техни наблюдения Асен Колев по-често "работел" в центъра на столицата, в Лозенец и кварталите край бул. "България".

Хастара попада в полезрението на полицията веднага щом става пълнолетен, когато е заловен да продава дрога, а година по-късно униформените го арестуват за първи път и с крадена кола.