Случвало ли ви се е да отидете в магазин за обувки и да пробвате обувка с номера, който обикновено носите и тя да ви е малка? Според ново изследване почти всички носим погрешния размер обувки.

Размерът на крака през целия живот се променя неусетно и по-малко, но това обяснява защо не можете да обуете обувки, които сте носели преди 10 години. А малкият размер може да предизвика сериозни и болезнени проблеми.

Като цяло, средният номер на обувките ни от 1960 г. досега се е променил с два номера. Известният дизайнер на обувки Стюарт Вайцман обясни пред "Уолстрийт Джърнъл", че неговата компания е започнала да произвежда по-големи номера. Ако преди години средният размер на носените от жените обувки е бил 38, по-късно се е увеличил до 39, то сега е между 42 и 43. Именно заради това той произвежда повече бройки от големите номера на обувките си, за да отговори на нарастващото търсене на пазара.

Изследването показва още, че половината от жените и една трета от мъжете си купуват обувки, които не отговарят на номера им. На продавачките все по-често им се случва да обслужват клиенти, които не знаят кой номер обувки носят. "За съжаление решение на проблема няма, освен да бъдете с широко отворени очи, когато купувате. Често номерата варират при една или друга марка, модел или в зависимост от сезона, за който пазарувате", обясняват експерти.