Британският вестник “Индипендънт” посвети вчерашната си карикатура на горещата тема за българските и румънски емигранти.
Карикатурата изобразява британския министър-председател Дейвид Камерън, който изритва от пътя загърнати с националните флагове български и румънски емигранти, за да направи път на изобразените като трол UKIP (Независима партия на Великобритания).
UKIP е дясна популистка политическа партия, популярна с евроскептицизма си. Тя е една от главните причини за настроенията срещу българите и румънците в британското общество, защото често ги е заклеймявала като криминални нискоквалифицирани типове.
Лидерът на UKIP Найджъл Фараж и британското издание “Дейли експрес” дори започнаха кампания срещу българските и румънски емигранти преди около месец.
Днес на първа страница в сайта на UKIP стои видео, в което привърженици на партията говорят за емигрантите като за престъпници.
“Това не е расизъм, това е реализъм”, казва един от говорителите във видеото.
Онлайн изданието на “Дейли експрес” пък започна подписка срещу емигрантите и допълни мрачната картина с публикации, които твърдят, че българите и румънците ще донесат бяс на Острова.