Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите - между 8 и 13 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Според него през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 5 до минус 1 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 120 литра на квадратен метър.
В началото на декември температурите слабо ще се повишат, прогнозира Стоев.
Облачността ще се увеличи и на места ще превали - в Северна България и по високите полета предимно сняг, а в Южна България и по Черноморието - предимно дъжд.
Към 3-4 декември от север ще проникне студен въздух и температурите отново ще се понижат. През следващите дни до края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена.
Облачността ще е значителна, температурите слабо ще се повишат, ще има валежи - в по-голямата част на страната от сняг, по Черноморието и в Горнотракийската низина - от дъжд, който ще преминава в сняг.
В началото на второто десетдневие от север ще проникне студен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Времето ще бъде облачно, с валежи от сняг.
През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат, вероятността за валежи е много малка.
През третото десетдневие температурите ще се задържат по-ниски от обичайните.
Повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, има около 21 и 25 декември, както и в края на месеца.
Климатичната справка на НИМХ-БАН определя декември като първия зимен месец. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг.
Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна - 4-5.
При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни през декември е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни, в равнинните райони - от 7 до 12.
Според астрономическа справка в началото на декември слънцето в София изгрява в 07 часа и 37 минути, а залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 07 часа и 57 минути, а залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 06 минути.
Фазите на луната през месеца са: на 3 декември - новолуние, на 9 декември - първа четвърт, на 17 декември - пълнолуние, а на 25 декември - последна четвърт.
Астрономическата зима започва на 21 декември в 19 часа и 11 минути, съобщава Красимир Стоев.