Лидерите на страните от Европейския съюз не можаха да убедят Украйна да подпише споразумението за асоцииране на срещата във Вилнюс.

След официалната вечеря на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза и шестте страни от "Източното партньорство" държавният глава на Литва обяви, че за момента няма промяна в позициите на страните. Украинският президент Виктор Янукович предложи Съюзът да се заеме с решаването на икономическите проблеми на Украйна "заедно с Русия", информира БНТ.

Брюксел от своя страна предложи отлагане на подписването на споразумението за асоцииране до началото на март 2014 година. Над 10 хиляди души излязоха и тази нощ на про-европейски протест в Киев. Част от демонстрантите организираха палаткови лагери и стоят денонощно на протестите.

"Въпросът за асоциирането на Украйна с ЕС може да се реши и при следващия президент или парламент на страната", заяви пред журналисти председателят на Европейския парламент Мартин Шулц във Вилнюс, съобщи РИА Новости. „Ще продължим да обсъждаме този въпрос. Вероятно нещо ще се промени при следващия президент и при следващия парламент", отбеляза той. Във всеки случай вратите за Украйна остават отворени, допълни ръководителят на ЕП.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова лидерите на ЕС да се откажат от всички искания и да подпишат споразумение за асоцииране с Киев, без каквито и да е предварителни условия на срещата във Вилнюс, предаде пък АФП.

Грузия и Молдова пък парафираха съответните им споразумения за асоцииране с Европейския съюз преди началото на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс, предадоха световните агенции вчера. Остава днес да бъде тържественото подписване на официална церемония.