Сигнал за активност на „Ал Кайда” у нас получили българските служби и са тръгнали по следата, пише в доклад на МВР за проблемите с бежанците, цитиран от „Телеграф”. Според данните, терористичната мрежа набирала доброволци в лагерите, където са настанени бягащите от войната в Сирия.
Имало и конкретен заподозрян – сириец, влязъл в страната преди година. Той получил и статут на временно пребиваващ и се занимавал с набиране на желаещи да се бият на страната на опозицията срещу Башар Асад.

Засега няма данни, дали е успял да привлече към тази идея и българи, но очевидно имал успех сред сънародниците му у нас. Особено податливи към пропагандата били бежанци, които дълго време очаквали да получат статут в България, но се записвали и хора, които вече били решили този проблем и имали право на постоянно пребиваване у нас.

Основният аргумент за записване като доброволци бил, че воюващите срещу режима в Дамаск ще получават сериозни пари от терористичната мрежа. Наскоро и официално от сирийската опозиция обявиха ,че набират доброволци от цял свят без оглед на религията им.

В доклада на МВР е отчетено също, че преди броени дни турското разузнаване е получило информация, че терористите готвят поредица от бомбени атентати на тяхна територия. Идеята била коли с бомби да бъдат поставени както по границата със Сирия, така и в големите градове като Истанбул и Анкара.

Целта на акциите щяла да е отмъщение срещу акции на турската полиция срещу техни активисти. За атентатите се набирали и камикадзета – хора с проблеми със здравето, които били обречени.