До 20 години НАСА ще открие извънземни и доказателства за тяхното съществуване.

Това заявиха представители на американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на среща с медиите по случай 45-тата годишнина от излитането на Аполо 11, цитирани от британският "Дейли мейл".

Само в нашата галактика може да има над 100 млн. светове с извънземен живот. Всички те обаче са извън Слънчевата система, смятат американските учени.

Досега опитите за откриването на извънземен разум в нашата Слънчева система са без резултат.

Не е открито и доказателство за живот на Марс въпреки опитите от десетилетия там.

"Представете си момента, в който ние наистина открием живот на друга планета. Представете си момента, в който светът най-сетне се събужда и човешката раса осъзнае, че не е сама във времето и пространството", каза директорът на НАСА Мат Маунтин.

НАСА начерта пътна карта за търсенето на живот във вселената със сегашните телескопи и телескопите, които ще бъдат създадени в бъдеще.

НАСА започна да изследва планетарни системи около други звезди с обсерватории на Земята. След това започнаха мисии като на телескопа "Хъбъл" и телескопа "Кеплер". Тези телескопи могат да определят дали планетите са на точното разстояние от звездата, за да имат течаща вода, която е от основно значение за живота, който ние познаваме.

НАСА се надява да изстреля още два или три сателита през следващото десетилетие. В момента се разработва технология за телескопи, която да засича и заснема планети, подобни на Земята.