Служител на компанията SK Hynix, втория по големина в света производител на памети, е откраднал секретна информация от „Тошиба” на стойност 1,1 млрд. долара, твърди японската компания.
През март 2014 г. „Тошиба” подаде иск в окръжния съд на Токио, в който обвини корейската SK Hynix в незаконно придобиване на тайна информация за разработката на чипове NAND флаш за смартфони и таблети, съобщи technews.bg/.

Искът бе предшестван от арест на бивш служител на SK Hynix, който откраднал информацията от съвместното предприятие на SanDisk и Toshiba и я предал на SK Hynix.

Компанията SanDisk също се обърна към съда с иск срещу южнокорейския си конкурент, който отстъпва на пазара за памети единствено на „Самсунг”.

„Тошиба” иска по съдебен път да бъде компенсирана от SK Hynix със сума в размер на 1,08 млрд. долара. Компанията настоява също така SK Hynix да унищожи всички откраднати данни и да прекрати производството и продажбата на флаш памети, в които се използват незаконно технологии на японската компания.