Тази сутрин квартал "Капана" в Пловдив осъмна с паркирани 75 картонени макета на коли по улиците си.

Още до 10 часа, обаче, почти всички те бяха смачкани, изблъскани, някои милостиво закачени на близки огради, а други дори прибрани за подпалки от различни граждани. Битката между младите архитекти от ателие Каше и шофьорите, които превръщат от емблематичния пловдивски квартал безжизнен паркинг, днес отбеляза точка за вторите. Акцията ни не е протестна, тя е провокативна, казват младите архитекти, които мечтаят да върнат на мястото предишната му слава.

В голяма част от хилядолетната история на града "Капана" има своето специално място - той е центърът на търговията и занаятите, мястото, в което предприемаческият дух в най-голяма степен е намирал своята среда. Имали са своята улица абаджиите, железарите, грънчарите. Тук по време на Турската империя се е намирал прочутият Куршум хан, подслоняващ търговци от близо и далеч. Уличките в квартала са малки и криви, приличат на лабиринт, по който преди години е текла реката на човешкия поток, а днес просто има наблъскани една до друга коли. Част от "Капана" е Синя зона, останалата си е просто един негласен паркинг.

Художничката Ема Каспарян е родена в "Капана" през 1937-ма, тук е живяла през целия си живот, и сега продължава да рисува своята керамика в ателие два на два метра в дъното на двор с паркирани две коли в него. Тя си спомня особения дух на "Капана", човешката сплотеност и тишината вечер и тъгува за загубеното. Ема горещо одобрява акцията на младите архитекти и съжалява единствено, че не е в силите си да ги подкрепи така, както би желала. Младите са от Ателие Каше, а акцията е подготвяна два месеца съвместно със студенти по архитектура в рамките на фестивала Sofia Architecture Week, който тази година се провежда в Пловдив.