На всеки се е случвало да изхвърли по погрешка някой друг лев в кофата за боклук. Какво ли е обаче чувството да изхвърлиш 7,5 млн. долара? Ако искате да разберете, просто попитайте Джеймс Хоулелс.

През 2009 г. британецът, който работи като ИТ специалист, започнал да генерира непознатата тогава виртуална валута биткойн. Да натрупаш малко по-голямо състояние все още не било толкова трудно и Хоулелс успял за една седмица да събере нелошо количество от нея, разказва британското издание „Гардиън".

Седмица по-късно обаче приятелката му започнала да се оплаква, че програмите, необходими за решаване на сложните математически казуси, чрез които се генерира електронната валута, карат компютъра да вдига много шум. За да й угоди, мъжът се видял принуден да преустанови дейността си.

Година по-късно лаптопът се развалил, след като Хоулелс без да иска разлял лимонада върху него. Повечето му части били продадени или изхвърлени, но британецът запазил твърдия диск. По рано през тази година обаче, докато почиствал дома си от ненужни вещи, Джеймс изхвърлил така ценното устройство.

Мъжът осъзнал едва наскоро, че изхвърленият твърд диск съдържа 7500 биткойнс, които в момента струват 7,5 млн. долара. Оттогава претърсил всички възможни външни устройства, които има, като дори проверил дали не е направил случайно бек-ъп на системата си, но успех нямало. Той така и не успял да намери второ копие на криптирания личен ключ, нужен за достъп до виртуалната валута. Без него парите са на практика изгубени завинаги.

„Знаете как е, когато хвърлите нещо в контейнера и в главата си кажете "това беше лоша идея", наистина се почувствах така", казва мъжът.

Хоулелс не знае кога точно е изхвърлил ценния твърд диск, но вероятно това се е случило между 20 юни и 10 август тази година. По това време 7500 единици от виртуалната валута са стрували около 816 хил. долара, но оттогава стойността им скочи неимоверно, преминавайки границата от 1000 долара в сряда (27 ноември).

В отчаянието си Хоулелс дори отишъл до местното сметище в близост до Нюпорт, Уелс. Един от служителите го качил в камиона си, за да потърсят, но боклук от преди три или четири месеца се намира на метър и половина дълбочина в поле с размерите на футболно игрище. От полицията са заявили, че дори и за тях да намерят изгубения твърд диск ще им е необходим екип от 15 души.

„Някъде там лежи гърне със злато...дори мисля да регистрирам домейна www.returnmybitcoin.com. Toй е достъпен", споделя Хоуелс. който дори е създал биткойн портфейл, чиято цел е възстановяването на твърдия диск.