С наближаването на коледно-новогодишните празници се увеличава и пазаруването онлайн. Това е времето, по което в мрежата започват да се появяват множество привлекателни оферти.

Не малка част от тях обаче се оказват измамни. Само миналата година по време на т.нар. „кибер понеделник" (Cyber Monday), първият понеделник след деня на благодарността в САЩ, американските потребители са похарчили 1.5 млрд. долара, съобщава онлайн изданието „Mashable".

Изданието публикува и съвети на Уил Пелгрин, изпълнителен директор на Центъра за интернет сигурност (CIS). Неправителствената организация работи за подобряване на киберсигурността на обикновените потребители и публичния сектор.

На първо място Пелгрин и хората му съветват потребителите да не кликат на изскачащи прозорци с реклами. Според проучванията на CIS, голяма част от потребителите редовно кликват на тези реклами, като с това увеличават шансовете да попаднат на онлайн измама или на компютърен вирус.

Вторият съвет е да се използва антивирусен софтуер, както и допълнителни приставки за браузърите, които автоматично да повишават сигурността.

Третата препоръка на CIS е използването на силни пароли, т.е. комбинации от букви и числа, също и символи. Те допълват, че за пароли не трябва да се използва лична информация като рождени дни, имена на близки и т.н.

Пелгрин съветва, че е най-добре е да се пазарува само от проверени онлайн търговци. Понякога обаче по-изгодните оферти идват от по-малките интернет магазини. В такива ситуации е добре първо да се направи кратко онлайн проучване за отзиви от съответния търговец, преди да се пристъпи към покупка.

Използването на банкова карта, която е различна от основната, е желателно. Тя може да се захранва само със сумите, необходими за съответните покупки, като така се намалява рискът от загуби на големи суми при евентуална измама. Редовното проверяване на банковия баланс покрай празниците също е един от начините за предотвратяване на рискови тегления, съветва Пелгрин.