Киберпрестъпници атакуват стотици компютри на потребители от цялата страна с нов зловреден код, който заключва PC-то ви през интернет, а после иска "откуп" от 100 до 300 лв. от името на МВР или друга институция, за да не загубите завинаги информацията от файловете си.

Новият вид хакерска атака Ransom (бел. ред. - в превод от английски - откуп), за разлика от остарелия "фишинг", криптира всичките ви файлове и затова експерти казват, че буквално "отвлича" компютъра ви. Щом сте атакувани веднъж, дори и изцяло да преинсталирате операционната си система, може да загубите много ценни данни, ако не пазите копие от тях, предупреждават полицаи и експерти, пише вестник "24 часа".

В последните няколко седмици стотици потребители в големите градове у нас са били потърпевши от подобен вид атаки. В отдел "Киберпрестъпления" в ДАНС има огромен брой сигнали, подадени от потърпевши, в момента се разследват извършителите, уточнява изданието.

Атаката се задейства по съвсем елементарен начин, като кликнете на обикновена картинка, или линк, зад който е прикрит зловредният код Ransomeware, обясняват експерти.

Щом се активира вирусът на компютъра, той автоматично кодира всички данни, а на екрана на потърпевшия потребител се появява искането да се плати откуп за разкодиране на информацията. В момента най-актуално е съобщението на хакерите да е изпратено от името на МВР. На компютъра се отваря страница със знаците на МВР, ДАНС, Интерпол, ФБР или друга институция, със заплашително съобщение, че сте нарушили закона (виж на снимките как изглеждат най-често изпращаните съобщения). Собственикът на заразения компютър се "принуждава" да плати глоба между 100 и 300 лева чрез една от системите за международни разплащания. На част от съобщенията дори има посочено "правно основание" - съхранение и разпространение на забранени или порнографски материали. Ако не се плати за определен брой часове, компютърът остава блокиран. Обикновено на съобщението, с което се иска откуп има брояч за време, който отчита следващите 48 часа, през които потърпевшият трябва да преведе исканата сума.