Имам увереност, че ще овладеем кризата във всичките й аспекти, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев заедно с министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов инспектираха изпълнението на задачите през първия етап от операцията на Сухопътните войски "Съвместни усилия – 2013 г.". Те провериха гранично съоръжение, което не позволява преминаването на нелегални имигранти през българо-турската граница.

Националният план за разрешаване на проблемите, които са предизвикани от кризата в Близкия Изток и засиления миграционен натиск, изпълняваме в срокове и в следващите 2 до 3 седмици очакваме няколко много важни неща да се случат, основно в Държавната агенция по бежанците, каза Йовчев. Той обясни, че предприетите мерки ще им помогнат след това да кажат: "че сме овладели изцяло кризата и че сме намалили съществено рисковете и заплахите за националната ни сигурност, произтичащи от нея". Вицепремиерът каза още, че потокът е намалял значително. И той, и военният министър Ангел Найденов съобщиха, че за последното денонощие няма нито един нелегално преминал границата ни.

А за мерките, които предстоят да се случат, за да може да се каже, че кризата с бежанците е овладяна, Йовчев изброи нещата, които е убеден, че ще се случат. Първото е, че ДАБ трябва да вдигне капацитета си да излиза с решение за даване на закрила или отказ в рамките на 100 – 150 на ден. Очаква се освен това да бъдат завършени комплект от мерки в агенцията, които ще позволят да се разшири капацитетът на действащите места за настаняване. Очаква се и нарастване на темповете, с които ще се извеждат от страната на нелегални емигранти, които нямат основание да търсят закрила на нашата територия.

Според данните, изнесени от министър Йовчев, от началото на годината 11 155 са нелегално преминалите нашата граница лица. От тях 10 848 са преминали зелена граница, тоест не през КПП-та. 10 766 от тези лица са преминали границата ни с Турция. Към момента в центровете на ДАБ има 4188 души, а на външни адреси за собствена сметка – 4595 души.