България призова британското правителство да не втвърдява правилата за отпускане на социални помощи преди отварянето на пазара на труда за българите и румънците, определяйки тези мерки като "дискриминационни".

"Надявам се, че обявените от (британския премиер Дейвид) Камерън мерки няма да бъдат приложени веднага. Първо трябва да видим последиците от отварянето на британския пазар на труда от 1 януари 2014 г. Ако всички тези страхове не се потвърдят, както очакваме, мерките ще станат ненужни", заяви външният министър Кристиан Вигенин пред журналисти в София.

Вчера британският премиер обяви промени в правилата, предвиждащи новопристигналите имигранти да не могат да претендират за помощи при безработица в първите три месеца от пребиваването си. Той заяви, че планира също да ограничи на шест месеца изплащането на тези помощи, ако имигрантите не могат да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа.

"Никакви статистически данни не показват рязко увеличаване на броя на българските имигранти във Великобритания. Напротив, наблюдаваните тенденции във Великобритания са истински проблем за нас, защото те излизат извън европейските рамки", заяви Вигенин.

Министърът каза още, че е много разтревожен от водената от няколко месеца кампания срещу свободното придвижване на хора и по-специално на български граждани. "Ние сме разтревожени от факта, че британското правителство се поддава на тази пропаганда и взема в отговор мерки, част от които според нас са откровено дискриминационни", категоричен е външният министър.

Предложенията на Камерън бяха разкритикувани вчера и от Европейската комисия. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор го обвини, че реакцията му е "прекомерна и злонамерена".