Киберпрестъпници атакуват стотици компютри на потребители в цялата страна с нов зловреден код, който заключва PC-то ви през интернет, а после иска "откуп" от 100 до 300 лева от името на МВР, ДАНС или друга институция, за да не загубите завинаги информацията от файловете си.
Новият вид хакерска атака Ransom (в превод от английски - "откуп") за разлика от остарелия "фишинг" криптира всичките ви файлове, съобщава "24 часа". В ДАНС има голям брой сигнали за такива атаки, които в момента се разследват. Хакери вече са започнали да блокират за откуп и смартфони.

Атаката се задейства по съвсем елементарен начин, като кликнете на обикновена картинка или линк, зад който е прикрит зловредният Ransomeware, обясняват експерти.

Щом се активира вирусът на компютъра, той автоматично кодира всички данни, а на екрана на потърпевшия потребител се появява искането да се плати откуп за разкодиране на информацията.

Щом сте атакувани веднъж, дори и изцяло да преинсталирате операционната си система, може да загубите много ценни данни, ако не пазите копие от тях, предупреждават полицаи и експерти.