Няма да има поскъпване на лекарствата през следващата година. Това заяви проф. Илко Гетов, който е председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Ще се повиши качеството на услугата за пациентите, обеща той в „Добро утро България“ по TV7.
Така проф. Гетов се опита да отхвърли обвиненията отправени от аптекарския бос Веселин Марешки, че БФС има интереси и е мафия.
Войната за лекарства се вихри с пълна сила. „БФС е създаден със закон през 2006 г. и изключва възможността да е мафия. Аз с Веселин Марешки нямам какво до говоря, той не е член на Съюза и не е фармацевт и нямам какво да говоря с него“, заяви Гетов.

Марешки директно обвини член на УС на Съюза, който е участвал в злополучните търгове на здравното министерство за онколекарствата. „От 15 членове на УС 8 не са аптекари и нямат такава дейност и не работят в тази система. БФС не е съюз на аптекари. Вярно е, че този човек е член на УС. Той е качествен магистър фармацевт и лесноразпознаваем. Това е Аделина Любенова“, потвърди проф. Гетов. „Нямам обвинения към Марешки, той има към нас наричайки ни мафия и казионна структура“, допълни Гетов.

„Ако се приемат предложенията от БФС, лекарствата ще поскъпнат с до 70 %. 3000 човека отиват на улицата и ще има опашки в аптеките, за да видят пациентите дали не е свършил лимита. Имали в ръководството на БФС човек, който е собственик на фирма, участвала в компроментирани търгове за лекарства с онкоболните“, заяви Марешки.