Районната прокуратура в Асеновград е върнала конфискуваното злато на ромската фамилия Рашкови.

“Получихме го, нищо не липсва, всичко е точно”, заяви синът на Цар Киро - Ангел.

Накитите тежат 2,6 кг и включват гривни, обеци, пръстени, синджири, верижки, висулки, кръстчета, звездички, камъчета, часовници. Сред върнатото е и прословутият златен биберон.

Накитите са на снахите на Кирил Рашков Младенка Николова и Елеонора Василева. Бижутата бяха иззети по делото срещу Симеон Йосифов - шофьора от “Столипиново”, който прегази на 23 септември 2011 г. Ангел Петров от Катуница. Той получи 15 г. затвор от ВКС. След решението от 4 юни т. г. ромската фамилия очакваше да й върнат веществените доказателства. Адвокатите на Рашкови няколко пъти внасяха жалби. Сред иззетото имало и пачка банкноти за общо 1000 лв., кредитни и дебитни карти.

Накитите се намирали в жабките на двата мерцедеса, собственост на Рашкови, които по време на размириците в Катуница бяха обърнати по таван от разгневени хора. При обиск по-късно бижутата са иззети. От фамилията обяснили, че златото е на снахите на Рашков.

“Наистина са техни и си ги получиха”, твърди Ангел Рашков. Районната прокуратура в Асеновград е постановила, че те не са предмет на престъпление.
“Най-после дочакахме едно справедливо решение”, коментира Ангел Рашков. Той твърди, че баща му си гледал здравето вкъщи.

“Аз уча история и международно право, но няма да кажа къде, за да не ми спретнат номер”, допълни синът на Цар Киро. Фамилията обитава апартаментите си в Пловдив.
“Караме нов живот, дай Боже, да няма вече лоши неща около нас", помоли се Ангел.