Окръжният съд в Ловеч промени постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" на "домашен арест" на Хуриет Сюлейманов, предизвикал тежката катастрофа край Луковитна 5 май, съобщи Нова телевизия.

При нея загинаха двама младежи от Плевен, а 20-годишно момиче все още е в тежко състояние в болница. Съдът мотивира решението си с факта, че е изтекъл законовият срок от два месеца, в който не е повдигнато обвинение на 30-годишния шофьор.

В тежкия пътен инцидент преди Гергьовден загинаха Владислав Горанов и Николай Менков - студенти от Плевен, ранени бяха Иван Гюмишев и Цветелина Таслакова. Третото момче се възстановява вкъщи, но момичето все още е в болницата. Направени са ? над 20 операции.

След инцидента подсъдимият избяга от местопроизшествието и се укри в къща наблизо, оставяйки приятелката си Албена да поеме вината, тъй като той бил с отнета книжка.

Мъжът с 90 регистрации в полицията и 12 осъдителни присъди трябваше да бъде докаран в дома си в село Сеслав в петък, за да остане под домашен арест. След края на съдебното заседание във Велико Търново, съдебната охрана би трябвало да го е придружила дотам.

Близки и роднини на загиналите момчета и Цвети успяха да предизвикат промяна в Наказателния кодекс. В четвъртък бяха гласувани промени на първо четене, според които шофьори, които карат без книжка, употребили алкохол или под влиянието на наркотици, ще получават по-тежки наказания.

Самият Хуриет обаче смята, че не книжката кара колата и че той е достатъчно умел шофьор, въпреки липсата на документ. Той предложи пред камерата и своя нова версия – колата на загиналите е карала в неговото платно и не е могъл да избегне сблъсъка. Неправоспособният водач заяви, че не е спал от деня на сблъсъка , когато е разбрал, че има жертви от катастрофата.

Близки на загиналите младежи обаче са категорични, че това е поредната версия, изложена с цел да се избегне от отговорност. Те твърдят, че има опити да бъдат давани пари на ръка на хора, от които зависи изхода на делото срещу убиеца- шофьор и предупредиха, че няма да допуснат той да се измъкне от отговорност.