Във връзка с ужасните трагични събития, които се случиха в небето над Донецк, бих искал да кажа още веднъж за това, както ние в Русия се отнасяме към събитията, които се случват днес в Украйна.

Това се казва в изявление на руския президент Владимир Путин.

"Ние нееднократно призоваваха всички противодействащи страни незабавно да спрат кръвопролитието и да седнат на масата за преговори. Със сигурност може да се каже, че ако на 28 юли бойните действия в Източна Украйна не са били възобновени, тази трагедия сигурно нямаше да стане", заяви руският държавен глава.

"Същевременно никой не бива и няма право да използва тази трагедия за постигането на теснокористните политически цели. Такива събития трябва не да разединяват, а да обединяват хората. Трябва всички хора, които отговарят за ситуацията в региона, да повишат отговорността си и пред собствения народ и пред народите на онези държави, чиито представители станаха жертви на тази катастрофа.

Необходимо е да се направи всичко, за да осигури безопасността на работата на международните експерти на мястото на трагедията", подчерта президентът.

"Днес там вече работят представителите на Донбас, Донецк, представителите на Министерството на извънредните ситуации на Украйна, експертите от Малайзия. Но това не е достатъчно. Необходимо е на мястото на катастрофата да работи пълноценната група експерти под егидата на ИКАО, съответната международна комисия. Трябва да се направи всичко, за да се осигури пълната и абсолютна сигурност, да се осигурят необходимите за работата й хуманитарни коридори", заяви Путин.

Той обеща, че от своя страна Русия ще направи всичко, което от нея зависи, за да премине конфликтът в Източна Украйна премине сегашната военна фаза във фазата на обсъждането на масата за преговори с мирните и изключително дипломатични средства.